Препоручујемо


ОКРУЖЕЊА РАДНЕ ПОВРШИ


LXDE / LXQt

„Lightweight X11 Desktop Environment“ је изузетно брзо и системски штедљиво окружење. LXDE / LXQt мање оптерећује CPU и користи мање RAM-а него друга окружења. Посебно је дизајнирано за рачунаре са ниским хардверским спецификацијама, као што су netbook рачунари, мобилни уређаји (нпр. MIDs) или старији рачунари.

Xfce

Xfce је лагано окружење радне површи које има за циљ да буде брзо и системски штедљиво, а са друге стране да буде визуелно допадљиво и кориснички прилагодљиво.


GNU/LINUX ДИСТРИБУЦИЈЕ


Lubuntu

Lubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Систем је заснован на Linux-у и Ubuntu-у. Lubuntu користи минималистичко окружење LXDE, и пажљиво одобране програме. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога, Lubuntu има веома ниске хардверске захтеве.

LXLE

„LXDE eXtra Luxury Edition“ је једноставно прерађен Lubuntu са другачијим циљевима. Заснива се само на LTS издањима како би обезбедио добру хардверску и софтверску подршку. Користи оптимизовано LXDE окружење радне површи. Развија леп, модерног изгледа, интуитивни десктоп који је лак и једноставан за коришћење.

Linux Mint LXDE

Linux Mint од верзије 12 нема више званично издање које долази са LXDE окружењем радне површи. Ипак то није спречило групу пољака удружених у Linux Mint заједницу Пољске да направе Unofficial Linux Mint LXDE односно незванично Linux Mint издање са LXDE окружењем радне површи. У односу на Linux Mint измењени су неки од подразумеваних програма како би систем био још ефикаснији.

Xubuntu

Xubuntu развија заједница. Заснован је на Ubuntu оперативном систему. Xubuntu је елегантан и једноставан за коришћење. Долази са Xfce окружењем радне површи, које је стабилно, прегледно и лако подесиво.

Linux Lite

Linux Lite је погодан за почетнике и за оне који желе лагано окружење које је у потпуности функционално. Linux Lite је одличан за оживљавање старих лаптоп или десктоп рачунара од којих сте одавно одустали.

BackBox Linux

BackBox Linux је дистрибуција намењена за откривање и решавање сигурносних проблема у мрежним и системским окружењима.

Linux Mint Xfce

Сврха Linux Mint-а је да се направи модеран, елегантан и удобан оперативни систем који је и моћан и лак за коришћење. Започет у 2006, Linux Mint је до данас постао један од најраспрострањенији оперативних система уопште.

GALPon MiniNo

Дистрибуција за препоруку која нам долази из Шпаније, иза које стоји Група корисника Линукса из Понтеведреа. Дистрибуција је направљења за рециклиране рачунаре са Универзитета Виго. GALPon MiniNo је GNU/Linux дистрибуција прилагођена за употребу на старијим рачунарима (старим 10-12 година). Пројекат је покренут 2008. године. Долази у три едиције: Artabros, Alguadaira и PicarOS Diego.

Debian GNU/Linux Xfce/LXDE

Debian је заживео у августу 1993. Покренут је од стране Ian Murdock-а, као нова дистрибуција која ће бити прављена у духу Linux-а и GNU-а. Све је започела мала, чврсто повезана група хакера слободног софтвера, а данас Debian окупља велику, добро организовану заједницу програмера и корисника.

UALinux Lubuntu/Xubuntu OEM Pack

User and Linux Lubuntu/Xubuntu OEM Pack је дистрибуција намењена за кућну и канцеларијску употребу. Садржи све потребне корисничке апликације. Погодна је за испоруку на рачунарима као преинсталирани оперативни систем јер не захтева додатно преузимање програма са интернета.

SolydX

SolydX је Xfce дистрибуција базирана на Debian-у, која је саздана на темељима LMDE-a.

Tori OS

Tori на јапанском значи птица, а птица као симбол слободе указује на смисао самог пројекта. ToriOS је базиран на Ubuntu LTS издањима са NON-PAE Kernel-ом и има врло ниске системске захтеве, што га чини одличним избором за рачунаре са слабијим перформансама. Долази са JWM управљачем прозора.

Puppy Linux

Puppy Linux је још једна Linux дистрибуција, с тим да је Puppy изузетно мали, али сасвим потпуно функционалан. Puppy се учитава и извршама из RAM-а. То значи да ће се све апликације покретати у трептају ока и одговори на задате команде одмах.

Damn Small Linux

Damn Small Linux је веома разноврстан мали стони Linux оријентисани систем. DSL је првобитно развијен као експеримент да би се видело колико употребљивиџ десктоп апликација може да стане у 50MB live CD-а. У почетку је био само лични алат, играчка али током времена Damn Small Linux прераста у пројекат заједнице. DSL има скоро комплетну радну површину и мали пакет алата командне линије. Сви програми су изабрани као најбољи баланс између функционалности, величине и брзине.

SliTaz

SliTaz је оперативни систем који обезбеђује комплетно опремљен десктоп или сервер на мање од 35MB. Систем је сигуран, стабилан, лаган, брз и лак за коришћење.


ЈОШ ПАР GNU/LINUX ДИСТРИБУЦИЈА


Најбројане GNU/Linux дистрибуције су прилагођене за децу/ученике

и ученике/студенте